Založ si blog

Nový objav! Imaginárne čísla majú aj reálny obraz.

Imaginárne čísla majú okrem svojej hodnoty aj svoj reálny obraz (svoje reálne číslo), kde si teraz ukážeme, že ako to je možné, že také vôbec niečo existuje.

 

Imaginárne čísla majú svoj reálny obraz a ten je zhodný z pozíciou na číselnej osi, ak uvážime, že jednotlivé dieliky na číselnej osi sú od seba vzdialené o nejakú vzdialenosť, tak hodnota tejto vzdialenosti je reálny obraz imaginárneho čísla.

 

Ak imaginárne čísla sú na číselnej osi zobrazené v nejakých rovnakých vzdialenostiach (dielikoch) od seba a za sebou zoradené tak, ako po sebe nasledujú, tak máme viditeľný (reálny) obraz  imaginárnych čísel.

 

Tento dielik má nejakú dĺžku a hodnota tejto dĺžky je reálny obraz jednotkového imaginárneho čísla i. Potom hodnota reálneho obrazu ľubovoľného imaginárneho čísla sa rovná vzdialenosti na číselnej osi od pozície nula alebo je to súčet reálnych obrazov jednotkových imaginárnych čísel (dielikov), z ktorých dané imaginárne číslo pozostáva – je zložené ako súčet.

 

Fyzikálny význam komplexných čísel.

Komplexné čísla majú v prírode a vo fyzike svoj obraz (uplatnenie) a tým obrazom (uplatnením) je rotácia. Komplexným číslom popisujeme rotáciu. Reálna zložka je polomer otáčania alebo frekvencia a imaginárna zložka je rýchlosť otáčania.

 

Rýchlosť otáčania má svoju reálnu hodnotu (túto rýchlosť vieme vyjadriť reálnym číslom – a to je reálny obraz imaginárneho čísla) čo je druhý reálny obraz imaginárneho čísla, kde ako sme už vyššie uviedli jeden reálny obraz imaginárneho čísla je pozícia na číselnej osi vyjadrená jeho dĺžkou od počiatku súradnicovej sústavy (osi), ktorú určujeme reálnym číslom a druhý obraz je rýchlosť otáčania taktiež vyjadrená reálnym číslom.

 

Oba tieto dva reálne obrazy imaginárneho čísla môžeme spojiť do jedného obrazu, kde rýchlosť otáčania stotožníme z dĺžkou dielika – i – na číselnej osi. Jednotkový reálny obraz imaginárneho čísla – i – bude potom konštanta rýchlosti otáčania pri polomere nula, kde pre fyzikálne pole je táto hodnota konštantou.

 

Príroda už určila súradnicové osi, určila čo je meter a sekunda, tieto veci sú určené už prírodou cez konštanty fyzikálnych polí. Nám len treba ich vedieť prečítať a odmerať konštanty fyzikálnych polí.

 

Ako som prišiel na to, že rýchlosť otáčania fyzikálneho poľa, v našom prípade elektromagnetického poľa, je imaginárne číslo? Celkom jednoducho. Ak zvážime, že treba len pochopiť skutočnosť, že elektromagnetické pole sa otáča. To, čomu hovoríme vlnenie je prejav rotácie (otáčania poľa) a to čomu hovoríme magnetizmus je rotácia (otáčanie poľa).

 

Elektromagnetické pole opisuje kružnice v podobe špirály, lebo EM pole sa šíri otáčaním po špirále. Z tejto skutočnosti tam vidíme dve rýchlosti – prednú (postupujúcu) rýchlosť a rýchlosť otáčania (fázová rýchlosť). Rýchlosť otáčania je vyššia, aj násobne ako postupujúca rýchlosť.

 

Tieto dve rýchlosti sa rovnajú (ich hodnota je rovnaká) ak rýchlosť otáčania má polomer otáčania rovný nule. Vtedy môžeme rýchlosť otáčania dať do rovnosti s postupujúcou rýchlosťou EM poľa alebo s rýchlosťou svetla. Vzťah pre rýchlosť svetla poznáme a ten je c = 1/√ε0μ0.

 

Vzťah pre rýchlosť otáčania pri polomere otáčania rovnom nule tiež poznáme a ten je cR=√ε0μ0. Ak porovnáme tieto dva vzťahy dostaneme √ε0μ0=-1/√ε0μ0 (1). Odtiaľto po úprave je rýchlosť otáčania pri polomere otáčania rovnom nule imaginárne číslo i a platí vzťah, že √ε0μ0=i.

 

Mínus vo vzťahu (1) pre rýchlosť svetla a rýchlosti otáčania pri polomere otáčania rovnom nule je tam preto, lebo tento vzťah je z pozície, že sa dívame do zdroja svetla a vtedy ho vidíme ako pravotočivé, čo je kladná hodnota a žiarenie prichádzajúce k nám je zase záporná hodnota. Teda svetlo odchádzajúce od nás má kladnú rýchlosť a svetlo prichádzajúce k nám má zápornú rýchlosť (hodnotu), tak preto je tam to mínus.

 

Elektromagnetické pole je pravotočivé pole, točí sa doprava, ak sa na neho dívame smerom do jeho zdroja, tak sa točí doprava. Doľava sa točí priestorové pole. Priestor nie je geometria, ale priestor je fyzikálne pole, ktoré pozostáva z gravitácie a rotácie.

 

Elektromagnetické pole pozostáva z elektrickej sily a rotácie a malo by sa nazývať elektricko-rotačné pole. Magnetizmus tam vznikol preto, lebo v dobe jeho objavu nikto nevedel, že je to rotácia.

 

V ďalšom nejakom mojom blogu si ukážeme výpočet hodnoty pre sekundu a meter z konštánt fyzikálnych polí, ktorá sa bude rovnať hodnote akú nastavila samotná príroda.

Prečo nie sme ľahší, keď nám Mesiac prechádza ponad hlavu?

16.02.2023

Položil si už niekedy niekto takúto otázku? Neviem, či bolo vôbec niekoho na svete, kto sa na toto pýtal. Pritom ide o otázku, ktorá leží na očiach a nikto sa na ňu nepýta. Máme prílivy a odlivy ako dôsledok príťažlivosti Mesiaca a obdobne by mala kolísať aj naša tiaž na Zemi podľa toho, či je Mesiac nad našimi havami alebo pod našimi nohami. Vie niekto odpovedať [...]

Návod ako rušiť gravitáciu s magnetickou indukciou.

31.05.2022

Ukážeme si postup ako rušiť gravitáciu tu na Zemi, aby sme vyrušili silu, ktorá priťahuje predmety k Zemi. Najprv jednoduchý úvod do problematiky, že aký je skutkový stav vecí ohľadne toho, čomu hovoríme gravitácia. Ak chceme na Zemi rušiť gravitáciu, tak si treba uvedomiť, že na Zemi nepôsobí žiadna gravitácia, ale odpudivá sila priestorového poľa. Priestor nie je [...]

Elektromobily s nekonečným dojazdom sú reálna vec.

13.05.2022

Je možné raz nabiť baterku elektro auta a potom jazdiť po celej planéte prakticky navždy bez dobíjania. Zdá sa vám takéto tvrdenie ako niečo nereálne a pritiahnuté za vlasy? Áno, vyzerá to tak pri súčasných poznatkoch z fyziky. Lenže, ak vezmeme do úvahy moje práce z fyziky, tak veci sa začnú javiť inak. Ide o supravodivosť vo vodiči pri normálnych teplotách. Podľa [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

Stanislav Apjar

Zaoberám sa produkciou nového poznania v oblasti fyziky. Robím objavy tak, že dávam známe poznanie do nových vzájomných súvislosti, z čoho vzniká nové poznanie - nový objav.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 23270x
Priemerná čítanosť článkov: 3324x

Autor blogu

Kategórie